No means no

Eräs tuttavani kertoi, että hän oli ensimmäistä kertaa saanut kieltäydyttyä asiasta, jota hän ei ollut halunnut tehdä. Ja vieläpä onnistunut vastustamaan suurta kiusausta alkaa selitellä kieltäytymistään ja viime hetkellä muuttaa mieltään, että ”joo kuitenkin”. Kokemus oli ollut kaiken kaikkiaan hyvä, mutta kuitenkin outo ja uusi. Aikaa vapautui itselle hektisen arjen keskellä ja aikataulukin oli väljempi. Eikä tarvinnut hampaat irvessä esittää iloista.

Miksi pitäisi sanoa ”kyllä”, jos oikeasti haluaa sanoa ”ei”? Toki elämässä on tilanteita ja asioita, joista ei voi kieltäytyä, mutta taitaa olla niin, että suurin osa ”pakkoasioista” on vain päänsisäistä ajatusmaailmaamme tai pelkoa siitä, että loukkaamme toista ihmistä, kun sanommekin ”ei”. Aina on myös tilanteita, jolloin syyn kertominen kieltäytymiseen on aivan paikallaan ja kohtuullista. Ja läheiset, ja hyvät ystävät ovat varmasti oma lukunsa. Loppupeleissä meillä kuitenkin on oikeus päättää monista tekemisistämme tai tekemättä jättämisistämme aivan itse. Vailla syyllisyyttä. Ja sen turhan selittelynkin voi jättää pois. ”Valitettavasti meille ei nyt tänään sovi, mutta pitäkää te oikein hauskaa meidänkin puolestamme!”

Miten helpottavaa onkaan kun amerikkalainen hyvänpäiväntuttu kysyy, että ”How are you?”, ja tiedät, ettei sinun tarvitse ruveta kertomaan koko musertavaa elämäntarinaasi. Riittää kun vastaat lyhyesti kysymykseen, että kaikki on ihan jees. Sitten mennään jo muihin asioihin. Vastaavanlaista voisi harjoitella tilanteessa, jossa toinen kieltäytyy jostakin omasta loistoideastasi. Miksi pitää pyydellä ja kysellä selityksiä? Miksei se riitä kun toinen kieltäytyy kohteliaasti?

Korkeimmat arvosi

HARJOITUS: Mitä jos ryhtyisit harjoittelemaan ”ei”-sanan käyttöä? Joka kerta kun kieltäydyt kohteliaasti, mutta päättäväisesti asiasta, jota et halua tehdä tai juhlista jonne et halua mennä, saisit ”plussapallon”. Ja sitten kun palloja on vaikka 10, voisit palkita itsesi jollakin sinulle tärkeällä asialla. Miltä kuulostaisi? Älyttömän lapselliselta? Ehkä. Mutta voisitko kuitenkin kokeilla…?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s