Yrittäjän työnohjaus on sarja kehityskeskusteluita

Olit sitten minkäalan yrittäjä tahansa, oli sinulla pieni yksinyritys tai suurempi kompleksi johdettavanasi, vastaan tulee eittämättä tilanteita, joita olisi hyvä purkaa ja käydä lävitse jonkun luotettavan ja ulkopuolisen ihmisen kanssa. Työnohjaus on yrittäjälle tällöin kelpo väline ja koulutettu työnohjaaja kelpo kumppani. Tarvitaan paikka, aika ja tila,  jossa voi pohdiskella vapaasti mielessä pyöriviä yrittäjän elämän asioita. Hyviä ja huonoja, innostavia tai inhottavia. Kaikkia näitä kun yrittäjän elämään kuuluu.

Miksi yrittäjä tarvitsisi työnohjausta?

© Terhi Lavonen / Aikatra 2015

© Terhi Lavonen / Aikatra 2015

Yrittäjä ei aina halua kertoa vaikeuksistaan toiselle yrittäjälle tai jakaa ja pyöritellä uusia innostavia ideoitaan saman alan mahdollisen kilpailijan kanssa. Joskus mielessä pyörivät asiat saattavat olla myös sellaisia, että niillä ei halua vaivata puolisoa tai läheisiä, tai yrittäjä haluaa miettiä yrityksen ja sen toimintatapojen kehittämistä, omaa osaamistaan tai vaikkapa yrittäjäidentiteettiään puolueettoman ja vaitiolovelvollisen ihmisen kanssa.

Vaikka verkosto ja verkostoituminen toisten yrittäjien kanssa on hyvin tärkeä ja voimaannuttava asia, on hyvä myöntää myös se tosiasia, että kaikki omaan yrittäjyyteen liittyvät asiat eivät ole toisten yrittäjien kanssa jaettavissa.

Mitä on yrittäjän työnohjaus?

Kun puhutaan yrittäjän kohdalla työnohjauksesta tai kehityskeskustelusta, on olemassa joitakin eroja suhteessa palkansaajan vastaaviin toimintoihin.

Palkansaajan työnohjauksesta poiketen, yrittäjä pohtii paitsi yksilötilannettaan, myös samaan aikaan ehkä esimiehenä ja johtajana toimimistaan, työyhteisöasioitaan, organisaatiota ja sen missiota ja strategiaa, sekä kehittämistoimenpiteitä. Kehityskeskustelu taas perinteisesti on ollut esimiehen ja alaisen/työntekijän keskenään käymä luottamuksellinen työn arviointi- ja kehittämiskeskustelu ja sitä käytetään mm. johtamisen välineenä. Yrittäjän kehityskeskustelu taas on työnohjaajan ja yrittäjän välistä keskustelua keskittyen yrittäjän moninaisiin asioihin niin henkilö- kuin yritystasollakin.

Ajattelen, että yrittäjän työnohjaus on prosessi, joka sisältää sarjan kehityskeskusteluita. Aluksi kartoitetaan yrittäjän tilanne, toiveet ja ajatukset, ja sitten mietitään minkäpituista kehityskeskustelusarjaa ja minkälaisella tapaamisvälillä olisi juuri tässä tilanteessa järkevä toteuttaa.

Mitä asioita yrittäjän työnohjausprosessi voi pitää sisällään?

Aiheet kumpuavat aina yrittäjästä itsestään. Seuraavat asiat vaikuttavat kuitenkin olevan karkeasti ottaen tärkeitä aiheita ja fokuksia yrittäjän työnohjauksessa:

 • keskustelu, jäsentäminen, ”pallottelua” yrittämisestä
 • oma työskentelytapa, oma työtapa
 • ongelmat
 • luottamuksellisuuden tärkeys
 • yrittäjän jaksaminen ja työhyvinvointi
 • onnistumiset
 • muutostarpeet, muutospaineet
 • kehittäminen, ideat
 • tarkoitus, tavoitteet, toiminta
 • yrittäjäidentiteetti
 • sparraus, tsemppaaminen
 • caset, vuorovaikutuskysymykset

Yrittäjän ei koskaan kannata jäädä yksin! Vaikka yrittäjänä toimimisessa on paljon paljon hyviä puolia, joskus eteenpäin jaksaminen voi tuntua raskaalta. Turvaverkkoja, yhteistyökumppaneita ja puhumis- ja keskustelufoorumeita kannattaa etsiä ja hankkia aktiivisesti niin livenä kuin netissäkin.

Yrittäjän työnohjaus on yksi hyvä tapa pitää yllä omaa työhyvinvointia. Se on kuin kehityskeskusteluiden sarjalippu matkalla kohti yrittäjän työssäjaksamista.

*****

PS. Yrittäjän työnohjausta voit tilata TÄÄLTÄ. t. Terhi

Yrittäjä

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Yrittäjän työnohjaus on sarja kehityskeskusteluita

 1. Tees nyt Terhi mulle tästä työnohjauksesta tarjous, josta en voi kieltäytyä! Olen NIIN tämän tarpeessa 😊 !! Aihe on tosi tärkeä ja toimintamalli varmasti erinomainen. Todellakin tunnistan nämä tarpeet niin itsessäni, kuin monissa kanssayrittäjissäni.

  • Heippa Tiina! Kiva kun kiiinnostuit, itsekin koen aiheen tärkeänä: niin itse yksinään yrittelijänä kuin työnohjaajana.
   Laittelen tarjousta tulemaan. Oikein paljon rentoutta viikonloppuusi ja kuulumisiin!
   toivottelee Terhi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s