Työnilon omavastuuosuus – mitä se on?

Me ihmiset tuppaamme olemaan vähän sellaisia tyyppejä, että mielellämme menisimme ja muuttaisimme sitä toista ihmistä, sitä toista, joka tekee kummia juttuja. Käyttäytyy erikoisesti, tai toimittaa asioita väärällä tavalla. Saattaa omistaa jopa vääriä mielipiteitä. Aivan sama onko se toinen äiti, isä, veli, sisko, puoliso, työkaveri tai pomo. Aina niissä toisissa on jotain vikaa.

Jokaisen elämässä on kuitenkin vain yksi ihminen, jonka kanssa joutuu olemaan 24/7. Niitä muita ikäviä ihmisiä näkee huomattavasti harvemmin. Tämä 24/7 ihminen on sellainen, että siitä ei pääse eroon missään: ei ajatuksissa, ei töissä, ei vapaalla, ei nukkuessa, ei silmät kiinni, eimissäänkoskaanikinä. Siksi kannattaisikin keskittyä etupäässä 24/7 ihmisen muuttamiseen, tapakasvattamiseen ja asenteen muokkaamiseen. Huolimatta kaikesta rasittavuudestaan, juuri tälle ihmiselle ja hänen työnilolleen voimme tehdä jotakin, jos tahdomme.

Oman työnilon omavastuusosuuden pohtimisen ja rakentamisen voi aloittaa vaikkapa näistä palikoista:

1. Omat aloitteet

Uuden opiskelu ja haasteisiin tarttuminen, aina kun se on mahdollista, tekee elämästä jännittävämpää ja innostavampaa. Omat rakentavat mielipiteensä ja kehittämisehdotuksensa kannattaa ottaa esille kokouksissa ja tilanteissa, joissa asioista päätetään. Niin ja ääneen. Oven ulkopuolella tai pään sisällä puhiseminen ei muuta mitään.

2. Taittovirhehavainnointi

Omia toimintatapoja ja pinttyneitä uskomuksia kannattaa tarkastella kriittisesti. Kaikki ei ole oikeasti aina sitä, miltä itsestä näyttää. Monella meistä on henkinen taittovirhe okulaareissamme.

3. Ajatukselle aikaa

Ajatusaika ei tarkoita pysähtyneisyyttä tai laiskuutta. Vanha sanonta ”Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty”, pitää paikkansa. Suoraa päätä täysillä toheltamaan on monesti huonompi resepti, kuin se, että hetken miettii ja sitten vasta toteuttaa. Virheiden korjaamiseen menee yleensä enemmän aikaa kuin siihen hetkeen, joka käytetään pohdintaan. Ja virheitä korjatessa tulee yleensä kova hoppu.

4. Kierrätyskeskuksen johtajuus

Se mihin kiinnitämme huomiomme ja mitä vahvistamme, niin se senkus vaan lisääntyy. Jos jokainen sanottu lause on valittamista tai vanhojen epäonnistumisten kaivelua, ei ole ihme, että hetken päästä kaikilla on paha olla. Kumman kierrätyskeskuksen toimitusjohtaja haluat olla: hyvän vai pahan?

5. Kaverin loistottaminen

Hyvä yhteishenki meinaa työpaikalla paljon. Pois kateus, katkeruus ja kyttääminen. Kaveria ei saa latistaa, vähätellä tai nitistää. Kun nostaa kaveria ja antaa hänen loistaa, voi itsekin päästä valoon. Ja se on paljon parempi kuin käyttää aikansa pimeyden vaalimiseen. Silloin jokainen saa mahdollisuuden loistaa omalla ajallaan ja paikallaan.

6. Pääoman arvostaminen

Pääoma, hieno sana. Oma pää. Siitä kannattaa huolehtia, niin pomon kuin duunarinkin. Ja muistaa, että ihminen on aina tärkein pääoma. Joka paikassa.

******

Tyonilonjulistus2016

Työnilonjulistus 2016

 

Työnilon omavastuuosuuden pohtimiseen inspiroi Marja-Liisa Mankan Työnilonjulistus 2016 – Työrauhaa

Työonnellisuustestin voit tehdä täällä.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s