Työpaikan ilmanraikastimet

@PekkaKirvesmies twiittasi tässä taannoin oheisen viestin, joka sai minut jatkojalostamaan työpaikan ilmanraikastamisen perussäännöstöä ja -sanastoa.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-01-kello-12-53-16

Työpaikan perussanastoa

Monestihan kyse on kaikessa yksinkertaisuudessaan  kohteliaisuudesta ja hyvistä käytöstavoista. Niillä pääsee jo aika pitkälle, niin hyvän työpaikan fiilingin ylläpidossa, konfliktien ennaltaehkäisyssä kuin mahdollisesti jo syntyneiden ongelmien käsittelyssäkin.

Eli. Työpaikan seitsemän ilmanraikastinta, olkaapa hyvät! Ja HUOM: Ilmanraikastimia on tarkoitus käyttää hyväntahtoisesti elehtien ja positiivistä äänensävyä harjoittaen.

1. Huomenta/päivää/moikka!

Mikään ei ole sen mukavampaa kun morjenstelu. Työpaikan ilmapiiriin voi vaikuttaa paljon sillä, että tervehtii työkavereita töihin tullessaan. Ja tietty vastaa sitten toisten tervehdyksiin. Se ei paljon vie aikaa, mutta voi paljon saada aikaan.

” Tervehtiminen ei paljon vie aikaa, mutta voi paljon saada aikaan.”

2. Mitä kuuluu?

Joskus voi kysyä kuulumisia ihan kevyestikin, vähän niin kuin amerikkalaiseen tyyliin. Vastaajan ei tarvitse vuodattaa koko elämäntarinaansa eikä kysyjän sitä edes odottaa. Muutaman virkkeen vaihtaminen vaikka yleisistä fiilingeistä saa monesti ihmiset paremmalle tuulelle. Vaikka työkavereiden kanssa ei ylimpiä ystävyksiä tarvitse ollakaan, joskus voi olla ihan kiva ohimennen kyseistä että mikä on meininki, kaikki ok?

3. Ole hyvä.

Annetaan, ojennetaan, tarjotaan. Pieniä osoituksia huomaavaisuudesta: oven avaaminen, kahvilassa kupin ojentaminen, kynän lainaaminen, ja kohtelias ”ole hyvä”. On muuten hieno sanayhdistelmä: annetaan toisen olla hyvä, annetaan toisen olla stara ja nostatetaan kaveria kohteliaisuudella.

 4. Kiitos.

Pieni, mutta tuikitärkeä toisen ihmisen huomioiva sana. Kiitoksen viljely kannattaa aina. Kiitos ei vie mitään sanojaltaan, eikä se kulu käytössä. Se on uusiutuva luonnonvara, jota kannattaa myös kierrättää.

”Kiitoksen viljely ja kierrättäminen kannattaa aina.”

 5. Anteeksi.

Kukaan ei ole täydellinen tai virheetön. Mokia sattuu, sammakoita lipsahtaa suusta ja ajatusvirheitä pompsahtelee. Vain mitään tekemätön ei tee virheitä. Ja sitten kun se kauhea erhe on tapahtunut, se pitää korjata parhaalla mahdollisella tavalla, pyytää osallisilta anteeksi ja ottaa opiksi seuraavaa kertaa varten. Sitten taas rohkeasti selkä suorana kohti uusia ja erilaisia epäonnistumisia.

6. Voinko auttaa?

Ihana kysymys! Työkaveri on tukena, apuna, yhteistyössä kanssani. Minä kysyn sitten seuraavaksi. Kysymme itseasiassa vuoronperään. Ilman sarvia ja hampaita. Kilpaillen siitä, kumpi saa nyt tällä kertaa jeesata toista. Ei siksi, että kysyjä olisi parempi ja haluaisi sen osoittaa, vaan siksi, että soudamme samassa veneessä ja tarvitsemme toisiamme. Ja meillä on yhteinen päämäärä: mahdollisimman hyvin tehty työ. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

” Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.”

7. Näkemisiin!

Kun työpäivä on pulkassa, taas morjenstellaan. Kiitetään yhteisestä työrupeamasta, klousataan kulunut päivä. Samalla luodaan jatkuvuuden silta jo seuraavaan yhteiseen työpäivään.

tyo%cc%88paikan-ilmanraikastimet

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s