Metsä kesyttää mielen

Pienenä tyttönä istuin kannonnokassa eväsleipiäni mutustellen ja itkin kadonnutta peikkometsää. Ennen niin tiheä ja naavaisen satumainen kuusimetsä oli mennyttä. Leikit oli leikitty ja peikot muuttaneet muualle. Silloin se tuntui lohduttoman lopulliselta tuholta. Tänä päivänä samalla alueella humisee uusi uljas metsä ja vaikuttaa siltä, että peikotkin ovat alkaneet palata perhekunta kerrallaan takaisin. Ei se ollutkaan kaiken loppu, vaan uuden tarinan alku.

Metsä on ollut aina minulle tärkeä paikka. Siellä kävely on rentouttavaa, raikastavaa ja levollisuutta lisäävää. Paha mieli kaikkoaa, hartiat laskeutuvat ja aistit tarkentuvat. Pimeässä metsässä on turvallisempaa kävellä kuin kaupungin pimeillä kaduilla ja luonnossa kaikella tuntuu olevan tarkoituksensa. Metsässä oma pienuus tulee vapauttavan liki: minun ei tarvitse osata kaikkea, ymmärtää kaikkea tai hallita kaikkea. Voin vaan olla.

Metsä näkyy puilta

Lapsuuden peikkometsä tuli jälleen mieleeni, kun tänä kesänä tutussa metsässä oli tehty harvennushakkuita. Koko tienoo näytti erilaiselta ja vanhojen marja- ja sienipaikkojen löytäminen ei ollutkaan enää aivan helppo rasti. Vaikka jotain oli muuttunut, jotain keskeistä oli pysynyt kuitenkin samana: hiljaisuus, tuoksut ja luonnon kauneus.

Katsoessani siinä ympärilleni, vanha sanonta ”ei näe metsää puilta”, alkoi elää ajatuksissani aivan erilaista elämää kuin aiemmin. Maaston muodot, kalliot, sammalet ja jäkälät, ojat, purot ja pohjakasvillisuus tulivat kaikki nyt harvennuksen jälkeen paremmin esille. Oli enemmän valoa, tilaa, ilmavuutta. Jäljelle jääneet puut tuntuivat suoristaneen puisen vartensa ja aluskasvillisuus säihkyi kirkkaana kaikissa vihreän sävyissä valojen ja varjojen leikin keskellä. Aivan kuin kaikki olisi hahmottunut selkeämmin, paremmin, kokonaisemmin.

Luonnossa, niin kuin kaikkialla muuallakin, tyhjällä tilalla on ajan kuluessa tapana täyttyä. Siksi tyhjää tilaa pitää aika ajoin järjestää elämäänkin. Silloin on mahdollisuus keskittyä olennaiseen ja itselle tärkeään, nähdä kokonaisuus ja antaa uudelle kasvulle mahdollisuus. Nähdä metsä puilta.

1-puhelin-a%cc%88a%cc%88netto%cc%88ma%cc%88lle-1

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s