Käytöstavat – hyvän työkaverin muistilista 1/10

Minkälainen on hyvä työkaveri? Mitä se tarkoittaa? Mistä tunnistaa hyvän työkaverin? Asiaa on tullut mutusteltua niin kollegoiden kanssa kuin koulutuksissa ja valmennuksissa asiakkaidenkin kanssa. Tässä näiden mietintöjen pohjalta pieni kymmenen kohdan pikamuistilista hyvään työkaveruuteen. Pätkä kerrallaan.

Työpaikalla toimivat aivan normaalit hyvät käytöstavat. Tervehditään kun tullaan töihin, morjestetaan kun lähdetään kotiin. Kiitetään, pyydetään anteeksi, sanotaan ”ole hyvä”. Huomioidaan toinen ihminen, työkaveri.

Toisinaan kaikille sattuu huonoja päiviä, sellaisia kun tullaan sängystä vasen jalka tai pää edellä. Työpaikalle ei kuitenkaan pitäisi mennä työkavereille kiukuttelemaan. Itseään pitää vähän hillitä ja tunteitaan hallita. Työkaverin huonoa käytöstä, äksyilyä tai ikäviä letkautuksia ei voi selittää ja poispyyhkiä ”se nyt vaan on aina tuollainen” –kommenteilla, puhumalla hänen tulisesta temperamentistaan, tai kulkemalla hengittämättä pitkin seiniä, kunnes äksyily helpottaa. Työn tekemisen ilmapiiristä tulee helposti sakea, jos työkaveria pitää pelätä tai varoa vaihtelevien mielialojen tai huonojen puuskatuulien takia.

Jos tunnistaa itse olevansa pahantuulinen, voi työkavereille kertoa ettei fiilinki johdu heistä, että on vaikka huolia tai huonosti nukuttu yö takana, se saattaa helpottaa työkavereiden oloa. Mutta valtapelejä ei kannata huonolla käytöksellä ruveta pelaamaan. Työkaverille huutaminen ja räyhääminen, mielen osoittaminen tai marttyyriksi heittäytyminen eivät kuulu aikuisten ihmisten työpaikalle. Vaikka olisi miten huonosti nukuttu yö takana.

Jokainen voi omalta osaltaan työpaikallaan huolehtia siitä, ettei liity klikkiporukoihin, hyljeksi tai syrji ketään tai juorua pahaa seläntakana. Itsekseen voi tehdä henkilökohtaisen päätöksen, että näistä pahanpuhumishommista pysyy erossa. Jos on jotakin sanottavaa työkaverille, kannattaa sanoa se kasvokkain ja kahden kesken. Miten haluaisit, että tällaisessa tilanteessa sinua itseäsi kohdeltaisiin?

Tanskalaisen Lotte-kodin johtaja Thyra Frank oppi vanhemmiltaan elämänfilosofian, jota hän noudattaa niin työssä kuin vapaa-ajallakin:

”Never treat anyone worse than you would want to be treated.”

”If there’s something about another person you don’t like, tell them directly. And if you don’t want to do that, then there’s no reason to tell anyone else.”

Thyra Frankin mukaan hän ei koskaan kuullut isänsä sanovan pahaa sanaa kenestäkään:

”I’ve never once heard my dad say anything bad about anyone.
But there were people he didn’t talk about.”

****
Heräsikö ajatuksia? Kommentit ja lisähavainnot aiheesta ovat enemmän kuin tervetulleita. Kommentoi joko kommenttiosioon tai laita viestiä. Muistilista voi nimittäin vielä muovautua ja jalostua toisenlaiseksi tässä matkan varrella 😀

-Terhi

Osa1muistilista

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Käytöstavat – hyvän työkaverin muistilista 1/10

  1. Kiitos kommentista Eija. Esimerkkisi oli oivallinen. Kumpikohan on tällaisissa tapauksissa ensin: tulehtunut ilmapiiri vai huonot käytöstavat, tervehtimisen ja toisen huomioimisen unohtaminen? ”Mitä tulee työpaikalle, kun minä tulen sinne. Mitä lähtee työpaikalta kun minä lähden kotiin?” – tätä kannattaa jokaisen tykönään miettiä.

  2. Hyvä lista. Kaikki lähtee käytöstavoista ja toisten huomioisista. Tulehtuneessa ilmapiirissä ihmiset unohtavat käytöstavat ja tiedän toimipaikan, jossa HR ja konsultit joutuivat opettamaan jopa tervehtimistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s