Junajurputus on turhaa

Olen ihminen, joka pyrkii olemaan ajoissa tapaamisissa ja mielummin vaikka puoli tuntia aikaisemmin kuin 10 minuuttia myöhässä. Nautin kiireettömyyden tunteesta enkä saa kicksejä kainalohiestä. Tykkään jättää väljästi aikaa matkustamiseen paitsi maailman ihmettelyn, ihan jo kommelluksienkin varalle. Tuona päivänä olin aamukahvin lomassa tarkastellut juna-aikataulua ja todennut, että nyt valitsen junan, jolla kerkeän aikataulun mukaan ihan kivasti perille. Se oli virhe.

Kun olin nuori aikuinen, junat olivat ajoissa ja niitä tuli käytettyä paljon. Bussit olivat huomattavasti ailahtelevaisempia aikatauluissaan. Nyt täti-ikäisenä huomasin seisovani asemalla kiroilemassa myöhässä olevaa junaa ja ihmettelemässä kauniina kevätpäivänä, että nyt ei ainakaan radalla voi olla lunta, lehtiä, vettä tai jäätä. Jurputin mielessäni, että sen kerran kun luotan aikatauluihin, niin näin tässä käy. Miksi kaiken on aina pakko muuttua!? Miksi mikään ei koskaan ikinä voi toimia niin kuin on aikatauluun painettu tai pienelle ihmiselle luvattu?

Nimittäin, kun juna on myöhässä, minä olen myöhässä, tapaamiseni myöhästyy, jolloin se joko lyhenee tai kestää pidempään. Lyhentyminen aiheuttaa kiirettä itse palaverissa ja pidentyminen taas sen, että on kiire jo seuraavaan paikkaan, josta olen mahdollisesti jälleen myöhässä, samoin kuin ensimmäisen tapaamisen toinenkin osapuoli omastaan. Dominoefeksi on siis valmis ja rankasti laajenemaan päin. Haluanko tähän rumbaan joka kerta, kun kulkumasiina on myöhässä? No en. Siispä täytyy tehdät hommat toisin.

Vaikuttamisen kehä

Mieleeni tuli vaikuttamisen kehä, jonka sisin osa on alue, jossa voin vaikuttaa sekä päättää asioista, keskimmäisellä kehällä voin vaikuttaa ja uloimmalla en voi enää vaikuttaa enkä päättää. Vaikuttamisen kehä auttaa hahmottamaan, mihin kannattaa energiaansa käyttää. Mielikuvissani tiputtelin kehälle ”Case Juna Myöhässä” –asioita.

vaikuttaminen

Vaikuttamisen kehä

Voin vaikuttaa, voin päättää:
– lähden riittävän ajoissa, lähden yhtä aikaisemmalla junalla
– otan kirjan mukaan matkalukemiseksi
– pukeudun sään vaatimalla tavalla
– oma asenne, ajatukset, käytös
– valitsen mikä kulkuväline olisi mahdollinen ja paras juuri tähän tilanteeseeen
– mietin valmiiksi varasuunnitelman

Voin vaikuttaa:
– kartoitan jo aiemmin, että voiko tapaamisen hoitaa vaikka virtuaalisesti
– oma asenne (seikkailumieli, teen sen minkä voin, yritän parhaani, tästä selvitään)
– ajatukset (en hermostu, en ota kierroksia, suuntaan eteenpäin, kohti ratkaisuja)
– laitan tarpeen vaatiessa palautetta kyseiselle liikenneyhtiölle
– kirjoitan aiheesta vaikuttavan kolumnin, blogitekstin tai mielipidekirjoituksen
– en pilaa toisten mielialaa tai kuluta heidän aikaansa junajurputuksellani
– pyydän anteeksi mahdollista myöhästymistäni

En voi vaikuttaa, en voi päättää:
– tuleeko juna vai eikö tule
– tuleeko juna ajoissa vai myöhässä
– minkälainen sää on

Ilman stressiä omaa aikaa

Ilma oli kaunis, aurinko lämmitti, oli hiljaista ja rauhallista, koivutkin jo hiirenkorvilla. Istahdin aseman tyhjälle penkille ja mietin, mitä siis voi ihmislapsi tehdä silloin, kun juna on myöhässä eikä asiaan voi vaikuttaa enää kertakaikkisen yhtään. Silloin voi istahtaa penkille, ajatella omiaan, kaivaa kirjan esille, pohtia ennakkoon tulevan päivän ohjelmaa, miettiä palaverijutut valmiiksi, tehdä päässä to-do –listoja ja not-to-do –listoja, katsella ohikäveleviä ihmisiä, tarkkailla puluja tai vaikka vain rentoutua.

Enpä urputa enää junista. Se ei saa niitä kulkemaan ajallaan. Vaikutan siihen, mihin pystyn ja säästän omia ja muiden hermoja kun valitsen sen aiemman junavuoron niin kuin ennenkin. Lisäksi saan silloinkin sivutuotteena lukuaikaa, ajatteluaikaa, kävelyaikaa ja elämänfiilistelyaikaa. Mutta ilman stressiä.

AsemaHelsinki

Juna-asemalla on tunnelmaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s