Kuka määrää mitä lomalla tehdään?

Tuttuni kertoi, että kun hän tuli viimeisenä työpäivänä ennen lomaa kotiin, puoliso oli laatinut listan kaikesta siitä, mitä yhteisellä kolmen viikon loma-ajalla pitäisi keretä tekemään. Siinä hetkessä hänen oli tehnyt mieli kääntyä kannoillaan ja mennä takaisin töihin. Suurin osa listassa olevista asioista oli nimittäin sellaisia asioita, jotka eivät olleet hänen juttujaan tai unelmiaan ollenkaan, mutta vaativat kuitenkin vahvasti hänen työpanostaan ja sitoutumistaan. Hänelle tuli tunne, että loma menee vain toisten toiveita ja unelmia toteuttaessa, työleirillä huhkiessa.

Loma-aikaan ladataankin yleensä paljon toiveita ja unelmia. Lomalle saatetaan myös siirtää asioita, joita ei arjen tohinassa jaksa, mutta jotka kokee tärkeäksi hoitaa: komerot on siivottava, auto imuroitava, vessa pestävä katosta lattiaan, räystäät perattava, kasvimaa laitettava, kukkia istutettava ja kaikki matot pestävä. Lisäksi pitäisi käydä ainakin parissa huvipuistossa, sukuloimassa, järjestää kesäkotibileet, lähettää postikortteja, reissata ulkomailla. Pitäisi olla kaikenkaikkiaan aktiivinen ja aikaansaava.

Kaikilla meillä on omat odotuksemme loman suhteen. Siinä missä toinen kaipaa lomaansa vauhtia, vaarallisia tilanteita ja tiukkaan suunniteltua aikataulua, toinen haluaisi vain olla, lukea tai lellua suunnittelemattomuuden tilassa. Tekemättä yhtään mitään erityistä tai spektaakkelimaisen menevää ja mullistavaa.

Olen kuullut monen haaveilevan siitä, että lomalla olisi joskus aivan omaakin aikaa, sellaista aikaa, jolloin saisi tehdä vain itselle tärkeitä asioita, omia lempijuttuja. Sitten voisi olla myös sitä koko perheen ja suvun yhteistä aikaa ja parisuhdeaikaa. Ja lisäksi pätkä vaikka täysin ohjelmoimatonta aikaa. Lomia voisi myös pitää osittain eri aikaan muiden perheenjäsenten kanssa ja silloin jokainen voisi ”omalla lomallaan” toteuttaa juuri omia toiveitaan ja harrastaa omia harrastuksiaan. Silloin kaikki voittaisivat.

Ollaan siis lomalla rennosti ja annetaan toistenkin olla. Annetaan monenlaisten kukkien kukkia. Sopivasti sovitellen ja kompromisseista keskustellen. Arvostetaan toistemme tärkeää, ainutlaatuista ja mittaamattoman arvokasta omaa aikaa ja erilaisia toiveita. Silloin loma voi olla kaikille oikea loma.

– Terhi

http://www.aikatra.com
twitter: @aikatranterhi

kesaaika

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s