Ammattitaidon ylläpito – hyvän työkaverin muistilista 2/10

Minkälainen on hyvä työkaveri? Mitä se tarkoittaa? Mistä tunnistaa hyvän työkaverin? Asiaa on tullut mutusteltua niin kollegoiden kanssa kuin koulutuksissa ja valmennuksissa asiakkaidenkin kanssa. Tässä näiden mietintöjen pohjalta pieni kymmenen kohdan pikamuistilista hyvään työkaveruuteen. Pätkä kerrallaan.

Hyvä työkaveri pitää huolta ammattitaidostaan ja osaamisestaan ja jakaa osaamistaan ja tietojaan innolla myös muille. ”Olen kerran opiskellut ja enää ei tartte” –asenne ei ole tätä päivää. Ammattitaidon ylläpitäminen on nykyään koko työuran kestävä juttu, oli ammatti mikä tahansa. Ammattitaidon voidaan ajatella koostuvan omaan ammattialaan liittyvästä tiedosta ja teoriasta, omasta innosta ja asenteesta työtä kohtaan sekä käytännön ja työkokemuksen mukanaan tuomista taidoista. Ammattitaito.jpg

1. Tieto ja teoria

Ammattitaitoa on omaan ammattiin kuuluvan tiedon, määräysten, lakien ja ohjeistusten hallinta ja niiden mukaisesti toimiminen. Lisäksi on hyvä omata halu ymmärtää työn tavoite ja merkitys laajemmassa perspektiivissä. Koska tieto ja teoriat muuttuvat ja vanhenevat, niiden päivittäminen on myös tärkeää. Ajantasainen osaaminen, tietotaito, ymmärrys muutoksista, uusimmat tekniikat, ja oman alan lainsäädännön päivittäminen kuuluvat siis jokaisen ammattilaisen kuvioihin. Myös työinto pysyy silloin ihan eri tasolla, kun tietää ”missä mennään”.

Palkkatyössä työnantaja tarjoaa usein työntekijöilleen valmiiksi valittuja koulutuksia.  Kuitenkin monilla työpaikoilla täytyy myös itse olla aktiivinen avaamaan suunsa silloin kun kokee kaipaavansa johonkin työhön liittyvään asiaan lisäkoulutusta tai kurssitusta. Omaa ammattitaitoa voi työpaikalla järjestettävien koulutusten lisäksi pitää ajan tasalla myös itsenäisesti ja omalla ajalla. Tähän on tänä päivänä monia mahdollisuuksia: nettikursseja ja -seminaareja, kirjastojen palveluita, viikonloppukursseja, ammattilehtiä, äänikirjoja, podcasteja sekä kansalaisopistojen ja työväenopistojen kursseja ja niin edelleen.

Oppimaansa uutta tietoa ja oivalluksia kannattaa jakaa myös työpaikalla. Vastaavasti taas omissa ”tiedottomuustilanteissa” pitää rohkeasti kysyä apua ja vinkkejä työkavereilta. Niin saadaan tieto kulkemaan. Tiedon panttaaminen ei pitkässä juoksussa hyödytä ketään.

2. Into ja asenne

Into ja kiinnostunut asenne omaa työtä ja sen tuomia uusia tilanteita kohtaan auttaa jaksamaan työssä. Innokas ja uutta valmis oppimaan -asenne luo innokkaan asenteen kierteen, jonka imu voi viedä mennessään muitakin. Siinä kierteessä saattaa syntyä jotain ihmeellistä. Hienoa on lisäksi se, että omaan asenteeseen voi aina vaikuttaa.

Asenne näkyy työn tekemisessä muun muassa siinä kuinka työtehtävät suorittaa, miten niihin suhtautuu, tekeekö vai vain meinaako, ottaako vastuun virheistä ja oppiiko mokista, uskaltaako antaa tunnustusta itselleen ja työkavereilleen, miten itse ylläpitää hyvää ilmapiiriä työpaikalla ja miten käyttäytyy toisia kohtaan. Työhön sopiva pukeutuminen ja siisti ulkoinen habitus on joissakin töissä erityisen tärkeää ja niiden huomiotta jättäminen kertoo omaa tarinaansa asenteesta työtä kohtaan.

Itseään voi myös tietoisesti haastaa ilmoittautumalla opiskelijan tai harjoittelijan ohjaajaksi, kouluesitelmien pitäjäksi, perehdyttäjäksi tai oman työpaikan rekrytointitiimiin. Into ja ylpeys omasta työstä saattavat kasvaa ihan uusiin mittoihin.

3. Käytäntö ja kokemus

Sananlasku sanoo, että ”työ tekijäänsä opettaa”, ja näinhän se on. Käytännön vaikeat työtilanteet ja onnistumiskokemukset buustaavat meitä saavutuksiin. Tekemällä oppii erilaisia työmenetelmiä ja oppii käyttämään erilaisia työvälineitä. Kokemus tuo varmuutta työn tekemiseen ja niin sanotun hiljaisen tiedon määrä kasvaa. Myös intuitio on usein kokeneilla työntekijöillä aivan omaa luokkaansa.

Mutta vaikka takana olisi kuinka paljon työkokemusta, hiljaista tietoa, käytännön kokemusta ja vuosien mukanaan tuomaa varmuutta, kukaan meistä ei koskaan ole työssään valmis. Kokenut konkarikin voi oppia paljon esimerkiksi työpaikan harjoittelijoilta ja opiskelijoilta. He tuovat tullessaan työpaikoille alan uusia tuulia ja uusinta tietoa ja kyselevät perustehtävään, työskentelytapoihin ja piintyneisiin rutiineihin liittyviä kysymyksiä. He ehkä kyseenalaistavatkin jotakin, laittavat konkareita miettimään ja pohtimaan uudelleen ja näkemään toisin.

”Jokainen tsäänssi on mahdollisuus”, sanoi Matti Nykänen. Jokainen uusi kohtaaminen, uusi tilanne, muutos tai kimurantti asiakas, antaa meille mahdollisuuden oppia jotakin uutta, kehittää työtämme ja ylläpitää ammattitaitoamme. Jos vain tahdomme.

****
Heräsikö ajatuksia? Kommentit ja lisähavainnot aiheesta ovat enemmän kuin tervetulleita. Kommentoi joko kommenttiosioon tai laita viestiä. Hyvän työkaverin muistilista voi nimittäin vielä muovautua ja jalostua toisenlaiseksi tässä matkan varrella. 😀

Listan ensimmäisen osan löydät täältä: Käytöstavat – hyvän työkaverin muistilista 1/10.

-Terhi

Osa1muistilista

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Ammattitaidon ylläpito – hyvän työkaverin muistilista 2/10

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s