Puhu tai vaikene iäksi


mikrofoni.jpg 

***** Tämän blogin voit kuunnella myös puheblogina TÄÄLTÄ


Työpaikoilla tulee vastaan tilanteita, joissa on parempi pitää suu kiinni. Ja sitten on myös niitä hetkiä, jolloin se kannattaisi avata. Haaste on erottaa nämä kaksi tilannetta toisistaan, toimia sitten valitsemallaan tavalla ja lopuksi ottaa vastuu toiminnastaan. Joskus uskallus riittää vain suun kiinni pitämiseen ja rohkeus sisäiseen jurputtamiseen.

Sanomiset ja sanomattajättämiset

Muistan itse tilanteen, jossa eräs tekemäni työ oli korjattu väärin ja korjaus laitettu eteenpäin tarkistuttamatta sitä minulla. Koko homma valkeni vasta kun asialle ei voinut tehdä enää mitään.

Olin järkyttynyt, mutta en saanut suutani auki. Syitä hiljenemiseeni oli useita. En halunnut arvostella asiaa hoitaneen osaamista enkä saattaa häntä noloon tilanteeseen. En jaksanut nostattaa myrskyä vesilasissa ja aiheuttaa lisää työtä ja pahaa mieltä kaikille osapuolille. Enkä halunnut ikävän, valittavan ja nipon ihmisen mainetta. Pelkäsin suun aukaisemisen myös rikkovan muutoin hyvän yhteistyömme. Vaikka asia kaihersi, tuntui että helpommalla pääsisi kun ei sanoisi mitään. Kyseessä kun ei kuitenkaan ollut maailmoja räjäyttävä asia.

Täytyy myöntää, että tunsin kuitenkin kiukkua kyseistä henkilöä kohtaan ja yritin kovasti mielessäni vierittää aivan kaiken hänen syykseen. Mutta eihän se nyt niin mustavalkoisesti ollut. Vaikka työhöni tietämättäni tehdyt muutokset eivät olleetkaan minun vastuullani, vaikenemisen valinta oli täysin omani.

”Jokainen on vastuussa paitsi siitä mitä sanoo ja tekee, myös siitä minkä jättää tietoisesti sanomatta ja tekemättä.”

Pitämällä suuni kiinni hyväksyin hiljaisesti sen mitä oli tapahtunut, vaikka en ollut tilanteeseen yhtään tyytyväinen. Lisäksi en antanut toiselle osapuolelle mahdollisuutta kertoa mitä ihmettä matkalla maaliin oli oikein tapahtunut. Jäin siis vellomaan yksin luulojeni, tulkintojeni, mustien ajatusteni ja harmistukseni kanssa.

Valitse – toimi – ota vastuu

On vaikeaa saada mitä haluaa, jos ei kerro mitä toivoo tai haluaa. On vaikeaa saada muutosta aikaan, jos ei sano mitä haluaisi muutettavan. On vaikeaa saada virheitä korjattua, jos ei ota niitä esille.

Tämän oman keissini muisto kirpaisee vieläkin. Mutta se kirpaisu on jo muuttunut vuosien varrella hyväksi oppikirpaisuksi. Se on muuttunut muistutukseksi siitä, että olen ihan itse vastuussa paitsi siitä mitä sanon ja teen, myös siitä minkä jätän tietoisesti sanomatta tai tekemättä.

Kun uskaltaa ottaa ystävällisen rohkeasti esille itseä vaivaavia asioita ja sanoa ääneen toiveitaan ja unelmiaan, saattaa käydä niin, että maailma pysyykin paikallaan, yhteistyö jatkuukin eikä kaveritkaan juokse karkuun. Yleensä keskinäinen luottamus vahvistuu ja tyytyväisyys lisääntyy.

”Sanomatta jääneiden asioiden käsittely on hyvin vaikeaa.”

Joskus sitä joutuu valitettavasti kuitenkin myös myöntämään itselleen, että nyt en kyennyt, en osannut, en pystynyt sanomaan mitä ajattelin, en pystynyt ottamaan tätä asiaa esille. Että en keksinyt miten sen rakentavasti sanoisin, enkä halunnut ottaa riitariskiä. En ollut vielä valmis.

Elokuvakliseellä eteenpäin

Aihe puhututtaa usein luennoillani ja työnohjauksissa. Tällöin saatan ottaa esille amerikkalaisten elokuvien kliseekohtauksen, jossa pappi toteaa kirkkokansalle vihkiparin ollessa alttarilla jotenkin tähän tyyliin: ”Hän kenellä on jotakin tätä (liittoa) vastaan, puhukoon nyt tai vaietkoon iäksi”. Ajatuksena se, että meidän tulee työpaikoillakin miettiä ne paikat ja hetket, joissa mietityttäviä asioita kannattaa ja voi ottaa esille ja käyttää ne sitten hyödyksi.

Ja jos ei siihen jostain syystä pysty, sitten täytyy vaan yrittää kestää se oma pystymättömyyden tuska selkä suorana. Ehkä jopa hyväksyä se, että juna meni jo, tai sitten voi yrittää, vastoin amerikkalaisen elokuvapapin toteamusta, toisena hetkenä uudelleen.

Valinta on sinun.

valitsetoimiotavastuu.jpg

Tee valintasi: puhu tai vaikene.

– Terhi
www.aikatra.com
@aikatranterhi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s