Suunnittelu nopeuttaa toimimista

Ajankäytössä on hyvin keskeistä suunnittelu. Ja suunnittelussa taas kannattaa olla realisti ja miettiä analyyttisesti että mitä, miten, miksi, milloin. Hyvä on myös fundeerata ennakkoon, että missä kaikissa paikoissa homma saattaa mennä pieleen, missä ovat suunnitelman ja sen toteutuksen heikoimmat lenkit, voidaanko ne eliminoida kokonaan jo suunnitteluvaiheessa vai pitääkö niihin rakentaa suunnitelma B. Vaikka ihan kepeähkökin sellainen.

”Suunnittelun ideana on käydä läpi työn alla olevat asiat mielessään ja ehkä paperillakin ainakin kertaalleen ja miettiä valmiiksi mahdolliset katveet.”

Nyt joku puuskahtaa aivan varmasti: ”Ihan turhaa suunnitella vaikkapa työpäiväänsä kun mikään ei mene kuitenkaan niin kuin on suunniteltu.” Vastaan tähän: ”Aivan niin. Niinhän siinä aika usein käy. Ja juuri siksi onkin hyvä suunnitella etukäteen.”

Vaihtoehtona suunnittelemattomuus

Nimittäin. Mikä olisi sitten hyvä vaihtoehto? Se ettei suunnittele ollenkaan? Ei mieti tai rakenna luentoaan, ei suunnittele työpäiväänsä, ei valmistaudu synttärikemuihin eikä varaa lomamatkaansa etukäteen? Se on kaikki ihan mainiota, jos se sopii juuri sinulle. Suunniteltu suunnittelemattomuus on toisinaan hyvin hienoa ja vapauttavaa! Iso peukku siitä!

Usein kuitenkin, kun ehdotan asiakkailleni tätä suunnittelemattomuuden vaihtoehtoista tietä, aika harva innostuu ajatuksesta ettei suunnittelisi asioita tai työtehtäviään ennakkoon. Silläkin riskillä, että ne sitten muuttuvat matkan varrella.

Suunnittelun ideana on käydä läpi työn alla olevat asiat mielessään ja ehkä paperillakin ainakin kertaalleen ja miettiä valmiiksi mahdolliset katveet. Tehdä ajatustyötä, pohtia ja sumplia. Alitajunnan pikkuapulaiset hoitavat sitten loppuhommat meidän puolestamme niin, että kun itse tilanne, päivä tai hetki sitten koittaa ja kaikki meneekin jälleen kerran uusiksi, me yllättäin osaammekin toimia! Tehdä erilaisia ratkaisuja, jättää jotain pois, muuttaa suuntaa, ottaa käyttöön varasuunnitelmat. Yleensä ihan tuosta vaan suitsait. Jostain selkäytimestä.

Tulevaisuuden toimintaohjevarasto

Asioiden ja tekemisten suunnitteleminen auttaa meitä keskittymään olennaiseen. Se auttaa palastelemaan tilanteen tai asian osiin ja näkemään sen mahdollisuudet ja mahdottomuudet.  Suunnitteleminen auttaa meitä myös keskittymään olennaiseen ja valitsemaan tehtävän suorittamisen kannalta mahdollisimman hyvät metodit ja työvälineet.

”Suunnitteleminen on kuin tulevaisuuden toimintaohjevarasto, jota kartutamme kärsivällisesti vähän kerrallaan.”

Vaikka kaikki itse tilanteessa sitten menisikin uusiksi, tehty suunnitelmatyö ei ole ollut turhaa. Kaikki miettimämme ja kehittelemämme löytyy kuin taikaiskusta käyttöömme ja toimintatavaksemme silloin, kun seuraavan kerran joku toinen suunnitelma menee ”pieleen”.

Suunnitteleminen on kuin tulevaisuuden toimintaohjevarasto, jota kartutamme kärsivällisesti vähän kerrallaan. Sieltä varastosta löytyy sitten välineitä ja valmiita toimintakaavioita liki joka lähtöön ja nopeasti. Sitten kun niiden aika on.

*****
Teksti on julkaistu alunperin 29.3.2019 Kiireenkesytys-blogissa.
Terhi Lavonen
on työnohjaaja (STOry), kouluttaja, työyhteisö-intouttaja ja valmentaja. Lisätietoja Lavosesta löydät osoitteesta www.aikatra.com.

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s