Huolityöskentelijän hallitut seikkailut

#Työntakana on kirjoitussarja, jossa eri alojen ihmiset kertovat työstään, työn tekemisestä, peruspäivästään ja ehkä hassuista sattumuksistaankin. Kukin omalla tyylillään. Kirjoittajat paljastavat mikä heitä työssään innostaa ja kiinnostaa, mistä he saavat intoa ja iloa ja mikä toisinaan harmittaa. #Työntakana tarjoaa mielenkiintoisia ”behind the scenes” -tarinoita. Tänään verhoa raottaa kouluttaja Tarja Seppälä.

 *****

Nyt loman jälkeen valmistauduin ensimmäiseen työmatkaani kouluttamaan toiselle kantille Suomea. Aamu kuluu valmistautuessa; viimesilaus esitykseen ja materiaalit pakaaseihin.

Yritän matkan aikana tavoittaa majoitusliikkeen edustajaa kertoakseni, että olen myöhään perillä. Puhelin kuuluu hälyttävän, mutta vastausta en saa. No, kokeilen hetken kuluttua uudelleen. Sama tulos, kukaan ei vastaa. Huoli herää. Mietin jo erilaisia yöpymisen vaihtoehtoja ja turvasuunnitelmaa, jos jokin menee vikaan.

tarja3png

Yöpymisen turvasuunnitelma kannattaa olla reissussa valmiina

Päästyäni viimein perille idylliseen majapaikkaani, respassa on ovi auki, muttei ketään vastassa. Huutelen, yskin ja huhuilen ja lopulta siirryn tiskin toiselle puolelle. Totean, että minulle on varattuna huone läheisessä rakennuksessa. Muutaman harha-askeleen jälkeen löydän niin huoneeni kuin oveen sopivan avaimen ja majoitun tyytyväisenä.

Yhtä tarinaa rikkaampana

Aamulla herään virkistyneenä ja olen valmiina päivän koitoksiin. Aamiaisella tapaan majapaikan emännän, joka on järkyttynyt ja äärimmäisen pahoillaan sattuneesta mokastaan. Samalla myös iloinen omatoimisesta asiakkaasta. Nautin maukkaan aamiaisen ja saan alennusta huonehinnastani, koska olen toiminut myös henkilökuntana. Tyytyväisyys on molemminpuolista. Starttaan ajoissa kohti koulutuspaikkaa ja aloitan uuden työpäiväni jälleen yhtä tarinaa rikkaampana.

Koulutuspäivä sujuu osallistujia kuunnellen ja teettäen heillä erilaisia tehtäviä. Aktiivinen joukko on läsnä kysellen ja peilaten omaa työtään päivän teemaan; arvostavaan vuorovaikutukseen. Päivän jälkeen pakkaan tavarani ja otan suunnan kohti kotia. Muutama puhelu ja pari kahvitaukoa auttavat minut turvallisesti kotiin.

Työnä haasteet ja huolet

Työni on huolien kohtaamista ja asiakkaiden kanssa ratkaisujen etsimistä, kannustamista ja tulevaan uskon luomista. Olen työskennellyt huolen kanssa koko työurani ja lopulta kymmenen vuotta sitten rohkenin ryhtyä yrittäjäksi. Epäilys ja huoli kalvoivat aloittaessani, mutta jo ensimmäinen vuosi vahvisti, että olen oikealla tiellä. Turvallisuutta kaipaavana toimin aluksi virkatyön ohella ja nyt viisi vuotta olen toiminut kokopäiväisenä yrittäjänä.

Työni on huolien kohtaamista ja asiakkaiden kanssa ratkaisujen etsimistä, kannustamista ja tulevaan uskon luomista.

Yrittäjänä työni koostuu kolmesta kovasta – kouluttamisesta, valmentamisesta ja työnohjauksesta. Vuosien saatossa olen saanut kuulla huolien uuvuttamien ihmisten toteavan “Kiitos, nyt olen jälleen vakaalla pohjalla jatkamassa omaa elämääni/ työtäni. Valoa on näkyvissä!” Siksi oli loogista käyttää yrityksen nimenä jo olemassa olevaa tarinaa.

Arvostuksen säihkettä

Kiitollisena pääsen kokemaan päivittäin hallittua seikkailua. Jos työtehtävä sinänsä on tuttu, on jokainen kohtaamani ihminen joka tapauksessa ainutlaatuisen päivänsä sankari ja minä pääsen osaksi tuota tarinaa.

Jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen.

Eräs opiskelijaryhmäni antoi päätepäivänämme kortin, jossa luki: ”Leave a little sparkle wherever you go.” Kortin kuvana oli jalkapohja, joka jätti jälkeensä säihkyviä kultahippuja. Opiskelijat totesivat arvokkaimmaksi opikseen, että jokainen voi luoda vuorovaikutukseensa pientä arvostavaa säihkettä.

Mitä sinun jalanjälkiisi jää?

*****

Tarja2

Jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen.

Tarja Seppälä on kouluttaja, valmentaja ja työnohjaaja.

Yritys: ValoaNäkyvissä Oy
Tarjan löydät myös Facebookista.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s