Mille kiire on synonyymi?

Törmään usein työ- ja vapaa-ajan riennoissa sanaan KIIRE. Ja itse asiassa se ei ole sana kiire, mikä toisinaan surettaa, vaan kovin monimuotoinen kiireen kuvaaminen monenlaisissa konteksteissa.

Otetaan muutama esimerkinluontoinen tilanne.

Vanhat tutut tapaavat kadulla toisensa.
– Mitä kuuluu?
– No mitäs tässä. Duunissa paahdetaan ja lapset kasvaa ja sitähän tää elämä: jatkuvaa menoa ja meininkiä. Harrastuksia ja lasten kuskaamista. Töissä huutaa pomo ja kotona huutaa puoliso, heh.
– Hei ihan sama täällä. Mihin nää kaikki vuodet menee, ihan kun kiihtys vaan?

Koulutuksessa osallistujilta kysytään: Mitä teille kuuluu?
– (Hlö 1) Töitä, töitä ja töitä. Tuntuu ettei aika riitä mihinkään. Onneksi pääsin nyt tänne, mutta joudun valitettavasti lähtemään 15 minuuttia aikaisemmin, kun tähän tuli nyt toinen meno päälle.
– (Hlö 2) No siis mitä mä nyt tähän sanoisin. Just tulin tädiltä tänne suoraan kun se on loukannut lonkkanssa ja mä käyn sitä katsomassa ja käyn sille kaupassa. Tää on mun ainut hetki koko viikossa, että olen vaan itseäni varten. Päässä myllää aika kovasti.
– (Hlö 3) Jaa. No puoliso on ruvennut opiskelemaan kokopäiväisesti ja mä paahdan kolmivuorotyössä. Aamulla olen väsynyt ja illalla olen väsynyt. Eipä kummempaa. Tätä samaa joka päivä. Ehkä tää joskus helpottaa.
– (Hlö 4) Eipä tässä kummempia. Aamulla herään ja illalla menen nukkumaan. Siiinä välissä on sitten silkkaa kaaosta. Mä en oo valitettavasti nyt tehtäviäkään kerennyt tehdä.

Soitto kaverille.
– Mitä kuuluu?
– No kiirettä on piisannut.
Ja sitten seuraa valtava luettelo tehtyjä ja tekemättömiä asioita. Suoritteita. Osasta on tullut saatua pisteitä ja osasta ei.

Lyhyitä otteita elämästä:

  • Kaveri kertoo eläkkeellä olevasta anopistaan, joka on kovin kiireinen.
  • Työnohjauksessa ohjattava kertoo kiireisyydestään ja siitä, että asiakkaat ovat vielä kiireisempiä, esihenkilöstä nyt puhumattakaan.
  • Lääkäri valittelee olevansa kiireinen – asiakkaan ajalla.
  • ”On ollut kauhean kiireinen päivä”, sanoo kokoukseen osallistuja tullessaan myöhässä virtuaalikokoukseen. Kaikki muut ovat odottaneet häntä.
  • Kutsuihin, viesteihin, kommentteihin, kysymyksiin ei tule vastausta kuin ehkä kolmannella patistuksella. – Voi ei tämä unohtui, kun on ollut niin paljon muuta! Kauhee kiire kokoajan!
  • Mitä teit lomalla? – Puoliakaan kerennyt tehdä, niin paljon oli kaikkea!

Hengästyitkö lukiessasi? Niin minäkin. Ja myönnän – myös kirjoittaessani.

Tunnistan tämän kiireisyyden haasteen omassa elämässänikin. Kiiire ei useinkaan ole se juurisyy, vaan se on oire jostakin. Mutta mistä?

Omalta kohdaltani huomaan, että kun maailma on täynnä mielenkiintoisia asioita ja mieli on utelias ja innostuva, on vaikeaa välillä valita se asia tai tekeminen jonka jättää pois. Joskus joudun myös aiheuttamaan toisille ihmisille pettymyksen tunteita ihan tieten tahtoen, kun en lähdekään mukaan kaikkeen siihen mihin kutsutaan. Ja se ei tunnu kivalta teolta.

Useamman vuoden ajan minulla on jo kuitenkin ollut käytössäni viiden vinkin systeemi, jota yritän parhaani mukaan noudattaa. Ja aina kun noudatan, homma toimii. Ja kun en noudata, niin kiire tulee.

VIIDEN vinkin systeemi ainakin pieneen kiireen ja kiireisyyden suitsimiseen:

    1. Luovu jostakin, jonka aika ei enää ole.

    2. Heitä aikaoptimismi roskakoriin ja ota käyttöön aikapessimismi.

    3. Kerro rehellisesti, jos et voi tai halua jotakin tehdä.

    4. Lopeta kiire-sanan viljely.

    5. Kunnioita omaa ja toisten aikaa.

Alla eräs vanha twiitti, jonka lause: ”Epäilen vahvasti, että luomme jatkuvan kiireen tunteen ihan itse itsellemme ja toisillemme.”, sai minut nyökkäilemään kotisohvallani ponnekkaasti ja twiittaamaan vastakommentin.

Tiedätkö sinä, mille kiire mahtaa olla synonyymi?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s